Sticky

Boost je digitale gezondheid en veiligheid - doe de test!

  • 3 oktober 2018
  • 2 reacties
  • 1274 Bekeken

Reputatie 3
Hallo community!

Omdat oktober de Europese cybersecurity-maand is, lanceert het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) de vierde nationale awareness-campagne rond cyberveiligheid. De campagne peilt naar de digitale gezondheid van de Belgen en focust dit jaar op het belang van software-updates en het regelmatig maken van een back-up.

Dit willen we voor jullie in de schijnwerpers zetten!

Test je digitale gezondheidOm de ‘digitale gezondheid’ van de Belgen op te lijsten is er dit jaar een digitale gezondheidsindex ontwikkelt door het CBB. Deze enquête bestaat uit vijftien vragen verspreidt over vijf thema’s (updates, back-ups, phishing, virusscans en wachtwoorden). Na het invullen van de enquête wordt er een score toegekend en op basis hiervan worden er tips gegeven om je online veiligheid te verbeteren. Je komt ook te weten hoe jouw digitale gezondheid is ten opzichte van het gemiddelde.

Ben je benieuwd wat jouw score is? Doe dan de test op Safeonweb.be. Is jouw honger nog niet gestild na het invullen van de test? Dan kan je hier ook nuttige tips vinden om cybercriminelen geen kans te geven.Het belang van software-updates en back-ups

Er wordt veel over gesproken, maar bijna niemand doet het: back-ups maken van (belangrijke) bestanden en de laatste nieuwe software installeren op computer, smartphone of tablet. Nochtans spoort het CBB iedereen aan om dit regelmatig te doen, zowel privé als in een bedrijfsomgeving. Een software-update zorgt er immers voor dat jouw toestel éxtra beschermt is. Zo bevat elke update extra veiligheidsmaatregelen tegen recente ontdekte kwetsbaarheden in programma’s (zoals Windows, iOS, Android, etc) en systemen. Wanneer je een back-up maakt van je belangrijke bestanden –op een externe schijf of in de ‘cloud’- kan je op je beide oren slapen. Paniek is dus niet nodig wanneer je je gegevens kwijtraakt door een incident.

Geef fraudeurs geen kans

Jammer genoeg komt het nog té vaak voor: cyber scams. Om informatie te verspreiden over dit fenomeen richt Febelfin – de Belgische federatie van de financiële sector – de schijnwerpers deze maand op cyberveiligheid. Zo ondersteunt Febelfin de campagne van het CBB, Europol en de Europese Bankfederatie over ‘cyber scams’. Vanaf 17 oktober start er hierover een campagne en deze focust op de zeven meest voorkomende technieken die fraudeurs gebruiken om persoonlijke, financiële of professionele gegevens te bekomen. Zo gaat het bijvoorbeeld om phising, valse bankwebsites en romantische fraude.

In deze campagne worden er concrete tips gegeven om een fraudepoging te herkennen én hoe je zelf je online veiligheid kan verhogen. Indien je dus twijfelt of die specifieke e-mail wel degelijk van BNP Paribas Fortis afkomstig is, neem dan even contact op met ons op. Je kan ons bereiken op het nummer 02 762 60 00 van maandag t.e.m. vrijdag van 7u00 tot 22u00 en op zaterdag van 9u00 tot 17u00.

2 reacties

Reputatie 2
Ik heb slechts 55% 😮
Gelukkig weet ik waar het aan ligt: het gebrek aan virusscanners heeft mijn score gekelderd.
Reputatie 1
Dag Polygoon,

Fijn te lezen dat je de test voor jouw digitale gezondheid hebt afgelegd.
Hopelijk heb je nu meer informatie kunnen verzamelen over hoe je uw digitale gezondheid kan verbeteren.

Ik wens je nog een fijne dag !

Reageer