Veiligheid

Contactloos betalen. Wat is het en is het veilig?

  • 28 augustus 2019
  • 0 reacties
  • 9745 Bekeken
Contactloos betalen. Wat is het en is het veilig?
Reputatie 6
  • BNP Paribas Fortis - Community Manager
  • 656 reacties
Hallo Community,

We krijgen regelmatig vragen en opmerkingen over de veiligheid van contactloos betalen. Het is een onderwerp dat leeft en ik wil jullie er daarom graag wat meer info over geven.

Contactloos betalen, wat is dat?
Simpel gezegd zorgt de functie ervoor dat je de chip van je kaart niet in een betaalautomaat moet steken, maar dat het voldoende is om de kaart tegen het toestel te houden.

Dit werkt op voorwaarde dat zowel je kaart als de betaalterminal voorzien zijn van een logo in de vorm van een waaier.

Wat zijn de limieten?
Het maximale bedrag dat je contactloos kan betalen, is de limiet van je kaart. Voor debetkaarten is dat standaard 2.500 EUR per zeven dagen. Dit is dezelfde limiet als wanneer je de kaart in de gleuf van het betaalapparaat stopt.

Tegelijkertijd is er een limiet op betalingen zonder pincode. Dit is 25 EUR per transactie en 50 EUR voor opeenvolgende transacties. Eens je deze limiet bereikt hebt, moet je eenmaal je pincode intoetsen. Ook dit geldt voor zowel contactloze als voor traditionele betalingen.

Ben ik verplicht om contactloos te betalen?
Absoluut niet. Jij bepaalt of je het gebruikt en of je de functie actief wilt houden. Schakel je de optie liever uit, dan kan dat via onze website. Hoe je dat doet, lees je in deze handleiding.

Schakel je deze optie uit, dan blokkeer je meteen ook de mogelijkheid om kleine bedragen zonder pincode te betalen.

Mijn kaart is gestolen. Wat nu?
Bel net zoals voordien onmiddellijk met Card Stop op het nummer 070 344 344. Eens je kaart geblokkeerd werd, kan er niet meer mee betaald worden. Op geen enkele manier.

Dit is een belangrijk verschil tussen (beperkt) betalen zonder pincode en de vroegere Proton-dienst. Het geld dat je vroeger op Proton (de voorloper van betalen zonder pin) zette, bleef beschikbaar.

Tip: zit je in het buitenland en kan je niet meteen telefoneren? Je hebt misschien nog toegang tot het internet. Meld aan op onze website en schakel contactloos betalen uit. Als je Itsme op je smartphone hebt geïnstalleerd, kan je zelfs zonder kaart aanmelden.

Werkt contactloos betalen vanop een verre afstand?
Neen, je moet je kaart vlak naast het betaalautomaat houden. Alle verrichtingen gebeuren ook via hetzelfde netwerk als traditionele betalingen en zijn perfect traceerbaar.

Zitten jullie nog met vragen over het contactloos betalen? Aarzel dan zeker niet om ze te stellen.

Lees ook meer op de site van Febelfin.

0 reacties

Geen reactie

Reageer