[Bizcover] 5 actielijnen om uw ecologische voetafdruk te verminderen

  • 19 maart 2019
  • 0 reacties
  • 751 Bekeken

Reputatie 7
  • BNP Paribas Fortis - Community Manager
  • 1544 reactiesEn wat als uw bedrijf iets zou doen voor het milieu? In ons huidige tempo consumeren wij het equivalent van anderhalf maal onze planeet om te voorzien in onze behoeften aan gas, elektriciteit, papier enzovoort. Met wat kleine veranderingen en door enkele gewoontes aan te passen kan uw onderneming niet alleen haar ecologische voetafdruk verminderen, maar zelfs beter presteren en succesvoller werken. Zin om de handen uit de mouwen te steken voor het milieu? 5 actielijnen onder de loep!

1. Doe mee aan de ‘nul afval’ beweging
Deze beweging wil doelstellingen bepalen voor het verminderen van afval en het bestrijden van verspilling. Nul afval helpt niet alleen om de ecologische voetafdruk te verminderen, maar heeft ook een financiële impact op de lange termijn: door per jaar en per medewerker 5000 vellen papier minder te verbruiken, kunt u volgens Leefmilieu Brussel bijna 250 euro per persoon besparen.

Is het verminderen van de hoeveelheid afdrukken op papier voor u niet meteen haalbaar, gebruik dan gerecycleerd papier en maak prints in conceptmodus of recto verso. Ook kunt u papier als kladpapier hergebruiken als alternatief voor blocnotes. Ook heel nuttig: verminder verpakkingen (gebruik een drinkwaterfontein in plaats van kleine plastic flessen), hergebruik materialen (hergebruik van karton) of recycleer voorwerpen die aan het einde van hun levenscyclus zijn gekomen.
Een goed voorbeeld is het informaticabedrijf Decos in Nederland, dat heeft ingezet op papiervrij werken. Door geen notitieboekjes, facturen, servetten en zelfs toiletpapier meer te gebruiken, kan het bedrijf ieder kwartaal een boom per medewerker redden, meldt NRC Handelsblad.

2. Optimaliseer verplaatsingen
Bent u herhaaldelijk beroepshalve onderweg om klanten of partners te bezoeken? Ook uw verplaatsingen, hetzij beroepsmatig, hetzij woon-werkverkeer, zijn een essentiële factor bij de vermindering van uw impact op het milieu.

Door het optimaliseren van uw verplaatsingen verbruikt u minder brandstof, vermindert u uw uitstoot van broeikasgassen en spaart u tijd en geld voor uw onderneming.

Maar dat niet alleen! Ook telewerk is een optie. Hiermee werkt u tevens aan het welzijn van uw medewerkers en aan een beter evenwicht tussen werk en privéleven.

Dat u uw medewerkers de gelegenheid biedt om thuis te werken, is echter niet de enige mogelijkheid. Waarom zou u ook niet de fiets promoten en een kilometervergoeding toekennen of intern een platform voor autodelen opzetten om het woon-werkverkeer te optimaliseren? Voor uw zakelijke vergaderingen kunt u bovendien zo veel mogelijk gebruik maken van videoconferenties. Hoe minder tijd u onderweg bent, hoe meer tijd u kunt besteden aan andere projecten.

3. Kies een groene-energieleverancier
Overweegt uw onderneming om over te stappen op groene energie, geproduceerd op basis van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie of windenergie? Hiervoor bestaan investeringssubsidies Bovendien kunnen awards, zoals de Belgische Energie- en Milieuprijs, een mooi blijk van erkenning zijn voor het ecologisch engagement van uw onderneming op nationaal vlak.

Op de website van Greenpeace vindt u een overzicht van de verschillende Belgische spelers, geklasseerd volgens hun aanbod van groene energie. Een andere mogelijkheid is het laten installeren van hernieuwbare energiebronnen binnen uw bedrijf zelf: zonnepanelen, miniwindmolens of geothermie zijn voor u stuk voor stuk goede alternatieven.

In beide gevallen zou het uiteraard ideaal zijn als deze veranderingen gepaard gaan met een vermindering van uw globaal energieverbruik. Het is dan ook een goed idee om spaarlampen te gebruiken, de verwarming een graad lager te zetten, dubbele beglazing te kiezen en iedere avond de computers uit te zetten.

4. Bied uw medewerkers locavore maaltijden aan
Heeft uw bedrijf een refter? Dan kunt u uw medewerkers een menu voorstellen dat uitsluitend bestaat uit lokale producten, helemaal in lijn met de ideeën van het locavorisme! Dit is een nieuwe benadering van consumptie waarbij de voorkeur uitgaat naar lokaal geproduceerde producten. Bovendien kunt u door deze lokale consumptie uw medewerkers op een concrete manier betrekken bij uw ecologisch beleid.

Is er geen refter, maar laat u iedere dag broodjes leveren? Kies dan lokale leveranciers die dezelfde milieuwaarden hanteren als uw onderneming.

5. Volg uw vooruitgang en breng verbeteringen aan dankzij een mobiele app
For Good is een app die is ontwikkeld door een Antwerpse start-up en die u helpt om de ecologische voetafdruk van uw onderneming te verminderen. De app analyseert uw CO2-uitstoot en geeft advies over manieren om deze te beperken. Zo heeft Adecco bijvoorbeeld zijn voetafdruk met 15% verminderd dankzij de app en door de hierboven toegelichte adviezen op te volgen.

Wanneer u dergelijke initiatieven neemt, betekent dit dat u wel degelijk concreet rekening houdt met uw impact op het milieu. Uw onderneming als geheel zal wellicht meer verantwoord gaan consumeren, wat op termijn gunstig kan zijn voor initiatieven die niet alleen het milieu, maar ook het imago en de groei van uw onderneming ten goede komen.

Lees meer op Bizcover


0 reacties

Geen reactie

Reageer