Veiligheid

Contactloos betalen. Wat is het en is het veilig?

  • 28 August 2019
  • 2 reacties
  • 25112 Bekeken
Contactloos betalen. Wat is het en is het veilig?
Reputatie 7

Hallo Community,

We krijgen regelmatig vragen en opmerkingen over de veiligheid van contactloos betalen. Het is een onderwerp dat leeft en ik wil jullie er daarom graag wat meer info over geven.

Contactloos betalen, wat is dat?
Simpel gezegd, zorgt de functie ervoor dat je de chip van je kaart niet in een betaalautomaat moet steken, maar dat het voldoende is om de kaart tegen het toestel te houden.

Dit werkt op voorwaarde dat zowel je kaart als de betaalterminal voorzien zijn van een logo in de vorm van een waaier.

Wat zijn de limieten?
Voor contactloze betalingen is dit is 25 EUR per transactie en 50 EUR voor opeenvolgende transacties. Eens je deze limiet bereikt hebt, moet je eenmaal je kaart in de betaalterminal steken en je pincode intoetsen. 

[Update]: omwille van de impact van het coronavirus, werd de limiet voor contactloze betalingen tijdelijk verhoogt naar 50 EUR per transactie en 100 EUR voor opeenvolgende transacties.

Ben ik verplicht om contactloos te betalen?
Absoluut niet. Jij bepaalt of je het gebruikt en of je de functie actief wilt houden. Schakel je de optie liever uit, dan kan dat via onze website. Hoe je dat doet, lees je in deze handleiding.

Wil je ook betalingen zonder pin, maar met de chip van je kaart uitschakelen, dan kan dat door ons te bellen op 02 762 60 00.

Mijn kaart is gestolen. Wat nu?
Bel net zoals voordien onmiddellijk met Card Stop op het nummer 078 170 170. Eens je kaart geblokkeerd werd, kan er niet meer mee betaald worden. Op geen enkele manier.

Dit is een belangrijk verschil tussen (beperkt) betalen zonder pincode en de vroegere Proton-dienst. Het geld dat je vroeger op Proton (de voorloper van betalen zonder pin) zette, bleef beschikbaar.

Tip: zit je in het buitenland en kan je niet meteen telefoneren? Je hebt misschien nog toegang tot het internet. Meld aan op onze website en schakel contactloos betalen uit. Als je Itsme op je smartphone hebt geïnstalleerd, kan je zelfs zonder kaart aanmelden.

Werkt contactloos betalen vanop een verre afstand?
Neen, je moet je kaart vlak naast het betaalautomaat houden. Alle verrichtingen gebeuren ook via hetzelfde netwerk als traditionele betalingen en zijn perfect traceerbaar.

Zitten jullie nog met vragen over het contactloos betalen? Aarzel dan zeker niet om ze te stellen.

Lees ook meer op de site van Febelfin.


2 reacties

Als je spreekt over “opeenvolgende betalingen”, binnen welke tijdspanne is dit dan?

Reputatie 7

@Inge jaemers 

Er is geen tijdspanne. Van zodra de limiet bereikt wordt, moet je eenmaal je pincode gebruiken. Ook al zou je, bijvoorbeeld, maar eens om de maand betalen.

Reageer