[Nieuw] Lancering Open Banking-portaal voor fintechs en innovators

  • 6 March 2019
  • 0 reacties
  • 1633 Bekeken

Reputatie 7
  • BNP Paribas Fortis - Community Manager
  • 2362 reacties

a622dc37-9aec-4a8b-b9f5-4bc19161a1a0.png


Onze bank heeft zopas een beveiligde open banking-portaalsite gelanceerd. Daar krijgen externe ontwikkelaars gemakkelijk toegang tot alle informatie die ze nodig hebben om, met behulp van de API’s van de bank, digitale oplossingen te ontwikkelen.

Wat houdt dat in?

Een recente herziening van de Europese richtlijn voor betaaldiensten (PSD2) zorgt ervoor dat banken hun informatiesystemen dienen open te stellen voor derden. Bijvoorbeeld voor fintechs en andere externe ontwikkelaars die zo op hun beurt nieuwe diensten voor klanten te ontwikkelen.

Ons portaal is alvast bereikbaar via https://developer.bnpparibasfortis.com. Op die website vind je alle informatie die nodig is om met de API's van onze bank digitale oplossingen te ontwikkelen. Vanaf 14 maart is die technische info ook beschikbaar vor Hello bank! en Fintro.

Ontwikkelaars kunnen op de portaalsite ook gebruik maken van de ‘sandbox’, een testomgeving waarin ze nieuwe diensten kunnen uitproberen op basis van fictieve gegevens. In die sandbox kunnen externe ontwikkelaars de API Account Information Services (AIS) testen om via apps van derden het saldo en de geschiedenis van rekeningen te raadplegen, en de API Payment Initiation Service (PIS) om via apps van derden betalingen te initiëren.

In de toekomst zullen we ook andere API’s ter beschikking stellen en zullen we de Open Banking-site voortdurend verrijken met nieuwe diensten en functionaliteiten, zowel op het portaal als in de testomgeving.

Wat is een API?

Een API (of Application Programming Interface) is een reeks afspraken of definities die ervoor zorgen dat twee verschillende systemen met elkaar kunnen communiceren en gegevens kunnen uitwisselen. Op die manier kunnen verschillende processen geautomatiseerd worden.

Een van de bekendste voorbeelden vind je in de werking van map-apps zoals Google Maps en Waze. De API die deze applicaties gebruiken, verzamelt je locatie via een gsm-mast/antenne en plaatst die op een kaart die vervolgens op je smartphone getoond wordt.

Onze bank gebruikt dit principe vandaag al in de mogelijkheid om rekeningen van andere banken toe te voegen in Easy Banking App.

Meer info over PSD2 en Open Banking vind je alvast ook in dit artikel van Febelfin.


0 reacties

Geen reactie

Reageer